Чавунні узбецькі казани з намангана
ЯКІ БУВАЮТЬ ВИДИ КАЗАНІВ
Казан — це казанок з металу з товстими стінками і круглим дном, національна посуд, поширена серед народів Середньої Азії. Завдяки своїй формі, він добре підходить для приготування блюд, що вимагають тривалого томління на повільному вогні: шурпи, лагмана, юшки і, звичайно ж, цього розсипчастого плову. Страви, приготовані в казані, виходять смачними і зберігають набагато більше корисних речовин і мікроелементів, ніж під час готування в звичайній каструлі. Казани можуть бути різного розміру, але найчастіше їх поділяють на 3 види:
- маленькі обсягом 3-7 літрів підходять для невеликої компанії, яка вирішила відправитися відпочивати на природу;
- середньорозмірні — можуть вміщати від 8 до 15 літрів води і, як правило, використовуються у великих сім'ях;
- великі — такі казани, ємність яких може досягати 25 літрів, чудово підійдуть для великої компанії і допоможуть нагодувати 7-16 людина.
Традиційний казан має форму півсфери з круглим дном для приготування їжі на відкритому вогні. В даний час виробники пропонують нові моделі, які мають плоске дно. Це збільшує стійкість і дозволяє готувати плов та інші страви не тільки на природі, але і в домашніх умовах.
З ЯКИХ МАТЕРІАЛІВ ВИГОТОВЛЯЮТЬ КАЗАНИ
Казани відрізняються не тільки за обсягом і формою, але і за матеріалом, з якого вони виконані. Матеріал безпосередньо впливає на смак їжі, довговічність і вартість виробу. Класичний казан виготовляють з чавуну — незважаючи на велику вагу і тривалий прогрів, їжа в чавунному казані зберігає свій смак і аромат, а також остигає протягом довгого часу. Тому, ми рекомендуємо казани саме з чавуну. Крім того, для виробництва казанів використовують:
- Мідь. Зустрічаються рідко із-за низької опірності корозії матеріалу: з-за цього вироби вимагають постійного догляду та чистки. Матеріал швидко прогрівається, але погано утримує тепло, тому доводиться ретельно стежити за приготуванням їжі в такій посуді.
- Алюміній. Казан з цього матеріалу виходить легким, простим у догляді і універсальним: в ньому можна готувати їжу на відкритому вогні, так і на кухонній плиті. Для більшої міцності до алюмінію додається залізо або марганець — такий посуд набагато складніше погнути або випадково пошкодити.
Багато виробників пропонують казани із сталі з додатковим тефлоновим або емальованим покриттям, яке забезпечує захист від пригорання їжі. За своїми характеристиками вони ближче всього до чавунних казанів, але під впливом високих температур захисне покриття може почати відшаровуватися, а страву в такій ємності швидко остигає.
ЯК КУПИТИ ХОРОШИЙ КАЗАН
Найпоширеніший казан виглядає так: напівсферична форма, кругле дно, матеріал – чавун. Вважається, що середній і найбільш універсальний обсяг такого посуду – від 16 до 22 літрів. До речі, у 22-літровому чавунному казані можна приготувати смачний плов і на сім'ю з п'яти осіб і на досить велику компанію, що складається з більш ніж двох десятків людей. Існують також і різні типи казанів, але тут, як правило, є обмеження: казан з дном більш спрямленной конфігурації, наприклад, випускається тільки в 6, 8 і 12-літровому об'ємі.
Велике значення має якість металу, товщина стін посуду (від 3-8 міліметрів). Ну і абсолютно достовірно відомо, що одним з найкращих варіантів є старий казан, в якому ароматний плов готували вже велика кількість раз, так як він покритий необхідної скоринкою жиру, не вимагає прожарювання і спеціальних процедур перед першими приготуваннями в ваших руках. В ідеалі, це казан, який передається у спадщину чи є сімейним надбанням.
ЯК ПІДГОТУВАТИ ЧАВУННИЙ КАЗАН
Итак, мы подошли к главному: вы купили новый казан! Поздравляем с приобретением, но послушайте все же наши советы: после того, как вы купили чугунный казан, его просто необходимо прокалить, иными словами, удалить с него остатки машинного масла. Для этого стоит поставить посуду на огонь и выдержать ее там несколько часов. Следующим этапом станет добавление литра растительного масла: эта процедура позволить создать ту самую пленку жира, но казан следует «ворочать», чтобы не только дно, но и стенки посуды равномерно покрылись маслом. Ну что, вам уже надоело? Тоді це вірний знак: зачекайте ще хвилин 10 і сміливо вимикайте вогонь, казан оброблений. Тепер залишилася сама малість: помити його без миючих засобів, теплою водою. Насправді, казан – він як жива істота, потребує турботи і догляду, тоді і стане служити вірно.
Ми пропонуємо кілька варіантів продажу казана в інтернет-магазині купити чавунний казан, заповніть форму на сайті, зателефонуйте по телефону або ж надішліть свій запит по електронній пошті!